Íróiskola 2. - Idegen szavak toldalékolása

2017. 07. 21.

Manapság a regényekben jóformán csak külföldi nevekkel találkozhatunk, a fantasy és sci-fi írásokban pedig se szeri, se száma a fantázia szülte, sokszor kimondani is lehetetlen, nyakatekert kifejezéseknek. A néma hangra vagy bonyolult betűcsoportra végződő szavak ragozása egy kezdő író számára sokszor komoly fejtörést jelenthet, de szerencsére a legtöbb idegen szó toldalékolása a magyar szavak toldalékolása szerint történik, így a szabályok helyes alkalmazása – kellő gyakorlás mellett – hamar elsajátítható.

Sokan úgy gondolják, hogy az idegen kifejezések esetében – a látszólagos elkülönítés érdekében – kötőjellel kell a toldalékot a szavakhoz kapcsolni, azonban a legtöbb esetben közvetlenül is hozzácsatolhatjuk. Beszéd közben az agyunk automatikus helyezi a ragokat a szavak végére, így írás közben sincs más teendők, mint rájönni az adott szó helyes kiejtésére, és máris tudni fogjuk, hogy miként csatlakoztassuk hozzá a ragokat.

Bővebben

Íróiskola 1. - Névszók

2017. 05. 22.

Az iskolában sok olyan dolgot tanítanak, amit az ember nem feltétlenül hasznosít későbbi élete folyamán. Kevesen akadnak, akiknek másodfokú egyenleteket kell megoldaniuk napi szinten, vagy akiknek napra pontosan kell tudniuk a történelmi dátumokat ahhoz, hogy boldoguljanak az életben. Nincs ez másként a nyelvi eszközök használatával sem, de aki írásra adja a fejét, annak nem árt, ha ismeri és alkalmazni is tudja az alapokat.

A tanulási folyamat első lépése, hogy megismerkedjünk későbbi írásaink legfontosabb elemeivel, a szavakkal. Ahogy az idegen nyelvekben, úgy a magyar nyelvben is ismerni kell a szavak jelentését és a nyelvtant, hogy tudjunk kommunikálni. A névszók olyan szavak, amelyek élőlényeket, tárgyakat és gondolati fogalmakat fejeznek ki.

Bővebben

Nemes István életrajza

2017. 05. 07.

Idén lesz 56 éves a Cherubion Kft. megalapítója, a Káosz Világának, valamint a híres-neves Skandar Graun atyja.
Munkássága során nem csak több száz regény, novella és fordítás került ki a neve alatt, de rengeteg időt fordított arra is, hogy a fiatal tehetségek pályáját is egyengesse.
A fantasztikus műfajok magyarországi terjesztésének egyik meghatározó alakja, akinek a mai napig számtalan ötlete és elképzelése vár megvalósításra.
Izgatottan várjuk ezeknek a műveknek a megjelenését!

Bővebben

Kedvenc könyveink karbantartása

2017. 05. 02.

A hatalmas könyvgyűjtemények tulajdonosai gyakran kerülnek szembe azzal a problémával – kivéve a légmentesen zárt vitrinnel rendelkezők –, hogy féltet kincseiket bizony nem kíméli az idő vasfoga – és a minden kis résben megbújó apró porszemek sem.
Az alábbi tippek, trükkök segítenek abban, hogy könyveinket hosszú időn át épségben, eredeti szépségükben megőrizhessük, de ne feledjük, hogy a legjobb módja könyveink tisztán tartásának, ha olvassuk azokat.

Bővebben

© 2017 www.wayersfantasy.hu