Kedvenc könyveink karbantartása

Ez a cikk elsősorban a könyvmolyoknak szól. Az emberek azon különleges rétegének, akik nem csak a kötelező olvasmányokat veszik a kezükbe életük folyamán (egyesek még azokat sem, hiszen manapság könnyen találnak előre megírt elemzés- eket, esetleg megnézik filmen, és ennyivel le is tudják a dolgot), hanem akár több száz könyvet is tartanak otthon, akár négy-öt kötetet is olvasnak párhuzamosan, kedvenc regényeiket pedig annyiszor olvassák el, hogy a végén már kívülről tudják az egészet.

A hatalmas könyvgyűjtemények tulajdonosai gyakran kerülnek szembe azzal a problémával – kivéve a légmentesen zárt vitrinnel rendelkezők –, hogy féltet kincseiket bizony nem kíméli az idő vasfoga – és a minden kis résben megbújó apró porszemek sem.

Az alábbi tippek, trükkök segítenek abban, hogy könyveinket hosszú időn át épségben, eredeti szépségükben megőrizhessük, de ne feledjük, hogy a legjobb módja könyveink tisztán tartásának, ha olvassuk azokat.

Kosz és por ellen

A könyveinket idővel sűrűn ellepő kosz és por nem csak esztétikai problémát okoz, de rontja a papír minőségét, valamint vonzza az apró élősködőket.

Kezdésnek fogjuk meg a könyvet a gerincénél és finoman rázzuk meg, ezáltal a vastag porréteg lekerül róla, majd a porszívónk finom sörtéjű kefével rendelkező fejét használva menjünk végig a könyv oldalain. Az apró szemcséjű porszemek eltávolítására használhatunk törlőrongyot (a mikroszálas jobb), illetve nagyon puha kefét vagy fogkefét is.

Foltok

A borítókra ragadt mocsok és a papírokon megjelenő világos foltok ellen használjunk radírt. Ügyeljünk arra, hogy mindig egy irányban radíroz- zunk. A radírozáskor keletkezett apró szemcséket porszívóval, vagy a billentyűzetek tisztításánál is használt sűrített levegős spray segítségével tüntessük el. A borítón lévő ragadós mocsokfoltokra kenjünk vazelint, majd egy tisztítókendővel töröljük le az egészet.

A zsíros foltok eltávolításának leghatékonyabb módszeréhez két dologra van szükségünk: időre és valami nehezékre. A recept: tegyél papírtörlőt a zsíros lapok mindkét oldalára, majd csukd be a könyvet, a tetejére pedig tegyél egy nehezéket. Várj néhány napot, majd vedd ki a papírtörlőket, és ha szükséges, ismételd meg a folyamatot, amíg a folt el nem halványul, vagy teljesen el nem tűnik.

Ételtől származó folt esetén, ha az ragadós vagy pépes és nehéz eltűntetni, tegyük a könyvet hűtőbe egy napra, majd egy éles késsel kaparjuk le a felesleget.

Szagok

A speciális tisztítószerek képesek eltűntetni a füstszagot, de egy dohos könyv szagtalanítására jó módszer, ha egy lezárható dobozba tesszük néhány hétig, attól függően, mennyire erős a szag. A dobozba tegyünk illatmentes macskaalmot vagy szódabikar- bónát, de vigyázzunk, hogy a könyvvel ezek az anyagok ne érintkezzenek.

Tisztításkor használható szerek

Absorene könyvtisztító: alkalmas por, foltok és felületi szennyeződések eltávolítására könyveken és papírokon. Elnyeli a port és piszkot, nagyon könnyen használható.

BRODEX: sokoldalú tisztító narancsillattal. Ideális a ragasztóanyag, ceruza, festék és gumimaradványok eltávolításához.

CePURUS: rugalmas, savmentes gumi, ami képes összeszedni a szennyeződéseket és a porszemcséket.

© 2017 www.wayersfantasy.hu