PARTNEREK:


Beholder Kft.

Colin J. Fayard

szerepjatekosok.hu

Szukits Könyvkiadó Kft.

Vissza a cikkekhezCímkék:
smoking_barrels
Smoking Barrels, 2020-04-30

Egy félvér ork barangolása Worluk világában

Iskolai szociális segítőként dolgozom már két éve. Munkám vezérfonala az, hogy a gyermekek ne csak akkor lássanak, amikor baj van. Nem jó, ha egy szociális szakembert csak a bajjal azonosítják. Így számos más témával, más területtel próbálom elérni az általános és a középiskolás/gimnazista korosztályt.

Az egyik ilyen téma volt, mely előkerült, még mielőtt a koronavírus minden csoportos foglalkozásomnak véget vetett, a szabadidő hasznos eltöltése. Itt jött az első felismerés, hogy egy egész generáció – akik elvileg most ismernék meg az olvasás remek lehetőségét – vár arra, hogy olyan alternatív olvasmányokat mutassanak nekik, amelyek nem kötelezőek. Így jött az ötlet, hogy felnyalábolok két tekintélyes méretű dobozt tele könyvekkel és elviszem az iskoláimba, megmutatva azt az érdeklődő gyerekeknek.

Meglepő módon nagyon sokan voltak kíváncsiak arra, mi fán terem a science fiction és a fantasy. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a bemutatott kötetek 99 százaléka ebbe a két zsánerben tartozott. Több intézményben is sikeres projekt állandó résztvevői voltak a különböző RPG szabálykönyvek, melyből nem egy akad szerény gyűjteményemben.

A tanulókat nagyon érdekelte a szerepjáték, többen is beazonosították a Stranger Things vagy éppen az Agymenőkben játszott rendszereket, világokat. De, ami igazán meglepett, az a Káosz szerepjáték iránt tanúsított érdeklődés volt. Egy vidéki iskolámban az érdeklődő gyerekek hamar beazonosították a szabálykönyv borítóján gyanúsan vigyorgó kopasz alakot a regényciklus borítóján ugyancsak őt ábrázoló alakkal. Talán ekkor fordult meg először a fejemben, hogy írnom kellene egyik nagy kedvencemről, Skandar Graunról és az ő világáról. A molyos adatbázis csak megerősítette ezt az elhatározásomat, hiszen az ott szereplő adatok szerint HARMINC éves szeretett félvérünk és az ő világa, Worluk.

Jelen írásom kissé formabontó, hiszen ezúttal nem egy regényről, hanem egy egész fantasy világról és annak szereplőiről szólnak a lentebb következő sorok. Worluk világa az, amelyben ma rövid kalandozást teszünk. A magyar fantasy irodalom egyik olyan megkerülhetetlen alapja, mely egyidős az1 / 5 oldal